Medewerkers Batenburg IAS ronden succesvol MES/MOMS ISA95 training af

Wim Uytdewilligen en Maurice Hoogers van Batenburg IAS hebben recent succesvol de ISA95 Fundamentals training afgerond bij ISA Europe. Door trainer Bas van de Kerkhof werden zij bijgepraat over de toepassing van de ISA95 standaard voor MES/MOMS systemen binnen de procesindustrie.


“Wij zien bij onze klanten een steeds verder groeiende informatiebehoefte”, aldus Maurice Hoogers, Coördinator Engineering bij Batenburg IAS. “Daarnaast ligt ook de graad van automatisering bij onze klanten steeds hoger. Hierdoor wordt het toepassen van MES/MOMS systemen steeds interessanter. Daarom gaan we ook bij Batenburg IAS onze expertise op dit vlak verder uitbreiden. Het volgen van de ISA95 fundamentals training is daarbij een eerste stap. Bij onze zusterbedrijven binnen de divisie industriële automatisering van Batenburg Techniek is bovendien op dit vlak al zeer veel kennis aanwezig. Het doel is dan ook om samen met deze zusterbedrijven onze werkzaamheden op het gebied van MES/MOMS de komende jaren verder te laten groeien.”

Wim Uytdewilligen en Maurice Hoogers met ISA95 certificaat

Over MES/MOMS

In fabrieken zijn de kantoorprocessen geautomatiseerd met behulp van Information Technology-systemen (IT) systemen zoals ERP. Voor de automatisering van de productieprocessen worden Operational Technology-systemen (OT) zoals PLC, SCADA of DCS gebruikt. Om efficiënt en flexibel producten van hoge kwaliteit te kunnen produceren moeten er veel gegevens worden uitgewisseld. In een moderne fabriek worden daarom tevens Manufacturing Execution Systems/Manufacturing Operations Management Systems (MES/MOMS) toegepast. Deze systemen automatiseren en integreren alle informatiestromen tussen de IT- en OT-systemen en leveren een belangrijke bijdrage in het beheren, controleren, sturen en optimaliseren van processen met betrekking tot productie, kwaliteit, logistiek en onderhoud.

Over ISA95

ISA95 bestaat uit modellen en terminologie die nauwkeurig in kaart brengen welke informatie moet worden uitgewisseld tussen systemen gericht op verkoop, financiën en logistiek en systemen gericht op productie, onderhoud en kwaliteit. Aan de hand van UML object modellen wordt deze informatie gestructureerd om zodoende gestandaardiseerde interfaces te kunnen ontwikkelen tussen ERP- en MES systemen. De ISA95 standaard is een goede leidraad om in kaart te brengen welke informatie moet worden uitgewisseld tussen kantoorautomatiseringssystemen en productieautomatiseringssystemen. Bovendien kan ISA95 worden gebruikt voor het opstellen van User Requirements, voor (MES) leveranciersselecties en als basis voor het ontwikkelen van MES systemen en databases.

Sitemap