Smart industry een hype?

De Smart Factory is een fabriek met een hoge mate van automatisering met als doel om duurzaam, efficiënt en kostenbesparend te produceren. Een mooi initiatief en een nobel streven! Na de introductie lag de nadruk vooral op visies ontwikkelen, rapporten schrijven en actieagenda’s opstellen. Heel veel praten maar weinig acties. Het wordt tijd om Smart Industry eens concreet te maken.

In de Smart Factory worden de nieuwste technologische ontwikkelingen toegepast op het gebied van geavanceerde software, robotica, slimme sensoren, Augmented Reality, digitale veldnetwerken en data historians. Moet ik mij als eindgebruiker nu helemaal verdiepen in deze ontwikkelingen? “Nee,” zegt de heer van Dalen, algemeen directeur bij Beenen BV, “bedrijven moeten op zoek naar een systeem integrator. Zij kunnen bekijken welke technologische ontwikkelingen van toepassing kunnen zijn in uw situatie. Elke situatie vraagt zijn eigen aanpak en daarbij kunnen één of meerdere ontwikkelingen helpen. Met slimme sensoren kan er meer data uit uw machines komen, waarmee efficiënter en kostenbesparend onderhoud gepleegd kan worden. Wanneer er heel veel data uit de machine komt, zijn er systemen nodig die de Big data kunnen verwerken en analyseren.” Veel van deze ontwikkelingen komen samen in het MES/MOMS systeem. Dit zijn systemen waar de fabriek gestuurd wordt. Op basis van informatie vanuit het ERP systemen worden orders verdeeld over de lijnen in de fabriek. Recepten worden beheerd en planningen worden uitgevoerd. Door relaties te leggen in de data stromen kunnen nog slimmere en betere beslissingen worden genomen. Beslissingen die berekend worden op basis van de historische data.

Augmented Reality

Augmented Reality (AR) is een technologie waar Van Dalen veel van verwacht. “Ik zie twee belangrijke toepassingen voor de industrie. Een operator hoeft niet meer de hele dag in de controlekamer te zitten om het proces in de gaten te houden. Hij kan met zijn AR-bril de live status van de fabriek in beeld krijgen. Hij kan in de fabriek alles horen en zien en krijgt bovendien de informatie van een tank of pomp live geprojecteerd. De tweede toepassing ligt in de service. Met een AR-bril kan een minder geschoolde medewerker een ingewikkeld probleem oplossen. Stap voor stap wordt informatie geprojecteerd op bijvoorbeeld een schakelkast. De medewerker kan dan elke handeling precies zo uitvoeren en de storing verhelpen.” Een voorbeeld van een AR-bril is de Hololens van Microsoft.

Nee, Smart Industry is zeker geen hype! Maar het is een noodzakelijke investering om te kunnen overleven in een competitieve markt.

Onlangs is dit artikel ook verschenen in het ondernemersbelang

Sitemap