ABB AC500 PLC: de krachtige en betaalbare PLC van ABB

ABB AC500 PLC: de krachtige en betaalbare PLC van ABB

In Nederland is ABB binnen de procesautomatisering vooral bekend met het DCS-systeem ABB Ability System 800xA en met de PLC-SCADA variant hiervan, namelijk ABB Compact HMI 800 in combinatie met AC800M controllers. Naast de bekende AC800M controllers heeft ABB echter ook nog een andere PLC in zijn portfolio, namelijk de ABB AC500 PLC. Deze PLC wordt in Nederland echter nog niet zo heel vaak toegepast. Onterecht, kijkende naar zijn mogelijkheden en prijsstelling.

Ontwikkeling ABB AC500 PLC

De ABB AC500 PLC is ruim tien jaar geleden op de markt gekomen. Sinds die start is de ABB AC500 al op veel verschillende projecten overal ter wereld ingezet. De PLC wordt veel toegepast in markten zoals die van windparken, zonne-energie, afvalwater, infrastructuur, logistiek en machinebouw. In die tien jaar heeft de ontwikkeling van de ABB AC500 PLC ook niet stilgestaan. Continu komen er nieuwe modules op de markt, is er verbeterde firmware beschikbaar of worden er verbeteringen doorgevoerd aan het programmeerpakket. De PLC wordt voornamelijk ontwikkeld én geproduceerd in Duitsland.

CPU’s voor allerlei toepassingen

Er zijn verschillende varianten van de ABB AC500 CPU. Zo is er voor slechts een paar honderd euro al een ABB AC500-eCo PLC waarmee kleine processen aangestuurd kunnen worden. De reguliere AC500 PLC heeft verschillende uitvoeringen, variërend in geheugengrootte en rekenkracht. Er is daarnaast ook nog een Extreme Conditions variant, namelijk de ABB AC500-XC. Deze PLC is bestand tegen grote temperatuurverschillen, corrosie, vibraties en ga zo maar door. Tot slot is er ook nog de ABB AC500-S, dit is de safety PLC in de reeks van de AC500 PLC’s. Naast de CPU’s zijn ook IO-modules zoals DI, DO en AI in verschillende uitvoeringen beschikbaar.

Modulaire opbouw met eindeloos veel mogelijkheden

De AC500 PLC is volledig modulair opgebouwd waardoor deze te gebruiken is voor allerlei toepassingen. Van kleine taken tot grote taken, met de verschillende CPU’s en vele verschillende IO-kaarten is de ABB AC500 PLC bijna altijd wel toe te passen. Bijzonder daarbij is onder andere een kaart met 16 vrij te configureren inputs/outputs waarbij per input in te stellen is of deze als in-of output moet fungeren. De ABB AC500 PLC blinkt ook uit in zijn vele communicatiemogelijkheden. Zo zijn er modules beschikbaar voor Profinet, Profibus, EtherCAT, Modbus TCP, DeviceNet en meer.

Het programmeren van de PLC gaat met ABB Automation Builder. Dit is een laagdrempelig pakket dat onderhuids veel gebruik maakt van het in de automatiseringswereld bekende CODESYS. Programmeren in ABB Automation Builder gaat volgens de IEC 61131-3 standaard. Dit betekent dat programmeren mogelijk is in onder andere Function Block Diagrams, Structured Tekst, Ladder en Sequential Function Charts (SFC’s).

ABB AC800M PLC vs. de ABB AC500 PLC

Vaak wordt er binnen de procesautomatisering gebruik gemaakt van de ABB AC800M PLC. Het grote voordeel van de ABB AC800M PLC is de mogelijkheid om de PLC te gebruiken in een ABB System 800xA omgeving, want de ABB AC800M PLC is namelijk vooral een PLC gericht op de DCS markt. Wanneer u echter niet van plan bent om uw machine of proces in de toekomst onderdeel te laten zijn van een groter ABB 800xA platform, dan loont het zeer de moeite om ook eens te kijken naar de ABB AC500 PLC. Voor een traditionele PLC-SCADA oplossing is een ABB AC500 PLC namelijk zeker zo interessant.

Heeft u behoefte aan meer informatie over de ABB AC500 PLC of heeft u behoefte aan support op uw bestaande ABB AC500 PLC? Neem dan gerust contact op met Batenburg IAS. Wij hebben inmiddels meerdere projecten met de ABB AC500 PLC succesvol uitgevoerd.

Sitemap