Leerlingen Avans Hogeschool ontwikkelen nieuwe Smart Factory Batenburg IAS

Leerlingen van de Avans Hogeschool Breda, opleidingen Elektrotechniek en Mechatronica, hebben in opdracht van Batenburg IAS uit Zundert het afgelopen jaar gewerkt aan het bedenken en realiseren van een nieuwe Batenburg IAS Smart Factory. De opdracht was om een miniatuur concept te bedenken van een realistisch proces dat voorzien moest worden van nieuwe Industry 4.0 technieken zoals Profinet en IO-Link. Op vrijdag 29 juni mochten de studenten hun resultaat op de Avans Hogeschool presenteren tijdens een Grande Finale.

Samenwerking Avans en Batenburg IAS

Batenburg IAS en de Avans Hogeschool Breda werken al vele jaren samen op verschillende vlakken. Denk hierbij aan het beschikbaar stellen van stage- en afstudeerplaatsen maar ook aan ondersteuning van de opleidingen tijdens open dagen en gastcolleges. Het idee van de nieuwe Batenburg IAS Smart Factory begon dan ook als een stageopdracht, waarbij één student Mechatronica en één student Elektrotechniek het mechanische en elektrotechnische concept voor deze Smart Factory mochten bedenken en ontwerpen. Toen dit gereed was mochten studenten van de differentiatie Industriële Automatisering bij Batenburg IAS aan de slag om de software voor de nieuwe opstelling te ontwerpen en te realiseren.

Nieuwe technieken in de Batenburg IAS Smart Factory

De Smart Factory van Batenburg IAS laat het proces zien van een waterzuivering, compleet met een werkende roostergoedverwijderaar. De meeste zaken van de Smart Factory zijn 3D geprint door de 3D Pro Groep uit Zundert. De waterzuivering is voorzien van een IO-Link Master van Turck met daarop aangesloten ook slimme IO-Link sensoren van Turck. Via Profinet is de IO-Link Master vervolgens gekoppeld aan een System 800xA AC800M PLC van ABB.

        

Sitemap