Nieuwe mozzarellalijn Milcobel Langemark officieel geopend

Milcobel heeft vrijdag 5 september op de locatie Langemark hun volledig nieuwe mozzarella productielijn officieel geopend. De afgelopen twee jaar is er door het bedrijf en zijn onderaannemers hard gewerkt om naast de al bestaande mozzarella productielijn een tweede lijn op te zetten om daarmee de capaciteit van de mozzarellafabriek te verdubbelen van 25.000 ton per jaar naar 50.000 ton per jaar.

Het in Zundert gevestigde Batenburg IAS was verantwoordelijk voor de volledige automatisering van deze productielijn en dus nauw betrokken bij de realisering van dit grote project.

Milcobel is een Belgische zuivelcoöperatie van 3.300 melkleveraars-aandeelhouders. De Milcobel Groep beschikt over 9 vestigingen in België, Frankrijk en Nederland. Milcobel is als zuivelcoöperatie marktleider in België en haalt met zijn vloot van 60 vrachtwagens jaarlijks 1,1 miljard liter melk op bij de melkveehouders. Deze melk wordt in meerdere fabrieken verwerkt tot verschillende producten. Op de locatie Langemark wordt de melk verwerkt tot mozzarella alsmede ook boter en ijs.

In augustus 2012 werd in Langemark gestart met de bouw van een tweede mozzarella productielijn. Met deze lijn wordt de capaciteit van de mozzarellafabriek verdubbeld van 25.000 ton per jaar naar 50.000 ton per jaar. De mozzarella is bestemd voor pizzabakkers en lasagnemakers in Europa, het Midden-Oosten en Rusland. De totale investering van de nieuwe productielijn bedraagt 30 miljoen euro. Batenburg IAS uit Zundert was verantwoordelijk voor de volledige automatisering van deze productielijn. De afgelopen twee jaar heeft een projectteam van Batenburg IAS met gemiddeld acht man sterk gewerkt aan dit grote project. Hiervoor werkte Batenburg IAS onder meer samen met machinebouwers Tetra Pak en Sulbana.

Voor de automatisering werd gebruik gemaakt van het System 800xA systeem van ABB in combinatie met de ProBase library. De nieuwe mozzarella productielijn bij Milcobel te Langemark is de grootste 800xA/ProBase installatie in de Benelux gerealiseerd bestaande uit 9 Operator Workplaces en 5000 nieuwe I/O. De nieuwe installatie is geïntegreerd in de bestaande SattLine/Foocos omgeving. Hiervoor heeft Batenburg IAS speciale modules ontwikkeld zodat de SattLine/Foocos en 800xA/ProBase omgeving naadloos in elkaar over gaat.

Sitemap