Software engineer bij Batenburg Digit

Nieuws
Software engineer bij Batenburg Digit

Software engineer bij Batenburg Digit

Mijn naam is Michel van Diepen, 21 jaar en werkzaam bij Batenburg Digit als software engineer. Afgelopen zomer (2023) ben ik hier,  na het afronden van mijn opleiding HBO-elektrotechniek bij InHolland-Alkmaar, officieel aan de slag gegaan.

Mijn tijd bij Batenburg Digit begon tijdens mijn derdejaars-stage. Ik mocht op de software-afdeling stage lopen bij een klant, Elementis Minerals. Mijn stageopdracht was het opzetten van een OEE-systeem. Kort gezegd is dit een systeem waarbij productie-efficiëntie wordt opgehaald uit de PLC, wordt verwerkt én wordt weergegeven. Een enorm interessante opdracht waarbij ik kennis kon maken met alle aspecten van de software-engineering. De stageperiode was van beide kanten goed bevallen, en na navragen bij de hogeschool bleek dat het mogelijk was om op een andere afdeling voor mijn afstudeerstage bij Batenburg Digit terug te komen.Een jaar later was dit ook het geval en begon ik mijn afstudeertraject op de hardware-engineering. Mijn afstudeeropdracht was het ontwerpen en realiseren van een testopstelling waarbij de effecten van PID-regelsystemen verduidelijkt zouden worden. Dit omvatte zowel hardware-engineering, het elektrisch en mechanisch bouwen van de opstelling en de software-engineering. Het leuke hierbij was ik alles zelf mocht uitvoeren en zo zicht had op het hele proces. Van onderzoek, tot ontwerp, tot werkend prototype met zelf geprogrammeerde PLC- en HMI-software. Uiteindelijk ben ik met een zeer mooi eindresultaat afgestudeerd. Tijdens het afstuderen kreeg ik de mogelijkheid om na de afstudeerstage bij Batenburg Digit te blijven en ik wilde dit graag op de software-engineering doen. Bovendien was ik al gewend bij het bedrijf, wat zowel voor mij als voor mijn collega’s de samenwerking direct vertrouwd en efficiënt maakte.
Op de Software-engineering doen we eigenlijk alles van a tot z omtrent de software-engineering. Vaak begint dat bij een calculatie van de software-uren en de benodigde hardware. Verder programmeren we alle systemen en stellen dit ook zelf in bedrijf. Ook komt het geregeld voor dat we wijzigingen maken of storingen oplossen bij bestaande installaties/applicaties.

Het leuke aan mijn werk als software-engineer vind ik dat we niet alleen bezig zijn met het programmeren van één type systeem. Het gaat echt van PLC’s, HMI’s & SCADA, tot industriële cybersecurity & databases. Daar komt bij dat elke klant zijn eigen systemen, merken en processen heeft. Het leren kennen en werken aan deze installaties is echt iets wat elke keer een nieuwe interessante uitdaging is. Deze diversiteit met bijbehorende uitdagingen maakt het realiseren van oplossingen voor onze klanten niet alleen heel afwisselend, maar dit zorgt er ook voor dat elke opdracht zijn eigen uitdagingen en charmes heeft.

Afgelopen halfjaar stond bij voor een groot deel in het teken van de verhuizing. Om als software-afdeling van een oude loods met daarin een klein kantoortje naar een gloednieuw kantoor te gaan is een heel mooie gebeurtenis geweest. Nu zitten we als bedrijf met zijn allen onder één dak in een supermodern pand.

Ik kijk er naar uit om aan veel mooie projecten te mogen werken en mezelf als software-engineer te mogen ontwikkelen.

Sitemap