Van paneelbouwer tijdens het studeren tot werkvoorbereider

Mijn naam is Rick Dekker ik ben 24 jaar en ik werk bij Batenburg Digit als werkvoorbereider. In die functie ben ik niet begonnen bij Batenburg Digit. Ik ben op 28 maart 2013 begonnen bij Digit via Installatiewerk. Ik deed een MBO niveau 2 elektrotechniek BBL opleiding in Hoorn. Dat houdt in 4 dagen werken en 1 dag naar school.

Ik ben begonnen in de werkplaats als paneelbouwer. In de werkplaats bouwen wij panelen samen welke in zowel bestaande als nieuwe installaties komen van de klanten. Vanuit de engineeringsafdeling krijgen wij dan een tekeningen pakket en dan de taak voor ons om de kast dan samen te bouwen en alles te bedraden. Ook moeten er vaak veel gaten en of vensters gemaakt worden in de kastdeur. Dat vond ik in het begin erg lastig omdat het bewerken van de deuren met de hand gaat en je de deur niet wilt beschadigen. Het was altijd een uitdaging om de kast foutloos te bedraden. Ook was het altijd een mooi gezicht als de panelen af dat alles er super strak en netjes uitzag.

Nadat ik Niveau 2 had afgerond ben ik verder gegaan met niveau 3 elektronische installaties producten en systemen. Ondertussen was ik ook 18 jaar geworden en kon ik meer in de buitendienst ingezet worden. Daar heb ik in een korte tijd heel veel geleerd. Dat kwam doordat je maximaal 3 weken ongeveer op dezelfde klus zit. Dan zie je heel veel verschillende projecten en leer je alle buitendienst monteurs kennen en hun werkwijze. Natuurlijk kan je aan het begin vooral assisteren en zo veel informatie en handigheidjes onthouden voor later. Nadat ik een jaar ongeveer in de buitendienst heb gezeten, had ik ook mijn niveau 3 afgerond.

Na niveau 3 komt niveau 4 op het MBO en dit ben ik ook gaan doen. Alleen toen niet meer via installatiewerk maar echt bij Digit zelf. Dit was op 1 april 2016.

Nu kreeg ik zelf meer klussen. Dat begon met kleine klusjes alleen en iets grotere maar dan samen met een collega. Dat vond ik altijd erg leuk om te doen zeker omdat ik aan het begin nog wel eens twijfelde of de oplossing goed genoeg was of hoe ik het beter kon aanpakken. De monteurs hielpen altijd erg goed met het begeleiden hierin. Na een paar jaar in de buitendienst te zitten en ondertussen al erg veel bij onze klant MSD te zijn geweest werd de vraag gesteld of ik daar ter ondersteuning van de TD wilde komen te zitten. Dat leek mij wel een leuke uitdaging omdat MSD een groot bedrijf is in de farmacie met veel verschillende werkzaamheden en vooral veel regels. De uitdaging daarin was ook weer om alles draaiend te houden maar dan wel volgens de strenge regels welke daar van toepassing zijn. Ook moest ik daar veel zelf regelen en uitzoeken dat vond ik erg leuk om te doen. Mijn niveau 4 heb ik dan ook in  die periode afgerond.

Na een paar jaar elke dag naar MSD Haarlem te zijn gereden vond ik het wel weer tijd voor wat anders. Ik ging weer projecten draaien binnen Digit. Dat was vooral voor uiteraard MSD omdat ik daar ondertussen goed bekend ben en ook heb ik verschillende projecten gedaan voor AAK in Zaandijk. Daar bewerken zij vet voor onder andere de voedselindustrie. Het leuke aan de projecten zelf draaien is dat jij bij het hele project betrokken ben vanaf de start dat er nog niets is, tot aan het einde dat je samen met de klant de installatie test en controleert of alles werkt. Ook kreeg ik nu beginnende monteurs mee om dingen uit te leggen en hun te begeleiden om later ook zelfstandig klussen op te kunnen pakken. Dat vond ik af en toe lastig als je dan nog relatief jong bent en dan bijvoorbeeld drie leerling monteurs mee krijgt welke ouder zijn dan jijzelf. Daar leer je van en het geeft ook een goed gevoel als het project afgerond is en de klanten zijn weer erg blij met de installatie. Na een paar jaar projecten gedaan te hebben kwam er vanuit een werkvoorbereider de vraag of ik het ook niet leuk zou vinden om werkvoorbereiding te gaan doen.

Zelf had ik altijd het idee dat dat niets voor mij zou zijn, toch ging ik er goed over nadenken en uiteindelijk besloten om het te gaan proberen. Dat was rond 1 september 2021. Sindsdien ben ik werkzaam als werkvoorbereider. Dit bevalt mij goed en ik vind het werk leuk. Het werk houdt in dat de klant bij je komt met een vraag en een wens wat hij wilt en dat je de klant dan helpt meedenken aan een goede en passende oplossing. Hiervoor maak je dan een offerte en als het opdracht wordt kan je alle materialen bestellen. Daarna als de spullen geleverd zijn, kan je de monteurs uitleggen wat er precies moet gebeuren en op het laatst ga je dan nog een keer heen om te kijken hoe het is geworden en om het project af te ronden.

Ik hoop dat ik het werk nog lang leuk en uitdagend vind en dat de leuke werksfeer blijft bij Batenburg Digit.

Sitemap