Batenburg IAS neemt Festo Compact Workstation in gebruik

Batenburg IAS neemt Festo Compact Workstation in gebruik

Batenburg IAS heeft zijn trainingscenter uitgebreid met een Compact Workstation van Festo. Batenburg IAS beschikte al over een eigen ontwikkelde Smart Factory waarop studenten allerlei stageopdrachten uit konden voeren. De IAS Smart Factory is echter vooral gericht op infra- en machinebouw en minder op procesautomatisering. Batenburg IAS is daarom op zoek gegaan naar een installatie die dat wel kon bieden en vond die bij Festo.

Nick van Kuijk (l) en Maurice Hoogers (r) bij het Festo Compact Workstation

De wens voor een tweede testopstelling gericht op procesautomatisering was er al langer bij Batenburg IAS. Waar de eerste opstelling nog is ontwikkeld door Batenburg IAS zelf in samenwerking met studenten, is er ditmaal voor gekozen om op zoek te gaan naar een al bestaand concept. “We hebben verschillende opstellingen bekeken en kwamen tot de conclusie dat het Festo Compact Workstation voor ons de beste mogelijkheden biedt. Het Festo Compact Workstation is in de basis al vrij compleet en daardoor een mooie installatie voor procestechnologie”, aldus Maurice Hoogers, Coördinator Engineering bij Batenburg IAS. “De installatie bevat druk-, flow- en temperatuurregelingen die onze engineers zelf kunnen programmeren en inregelen. Hierdoor krijgen onze engineers nog meer gevoel bij het inregelen van dit soort processen. We kunnen bovendien op deze installatie ook goed onze bestaande software bouwstenen profileren.”

ABB S500 I/ODe Festo opstelling is door Batenburg IAS zelf voorzien van meerdere ABB S500 I/O modules waarbij het kopstation is voorzien van Profinet. Deze compacte I/O modules zijn vanaf versie 6.1 goed te integreren in ABB System 800xA, maar omdat het Profinet is kunnen er ook allerlei PLC’s van andere merken aan de installatie gekoppeld worden. Ook is de installatie voorzien van slimme IO-link sensoren.

De installatie gaat gebruikt worden voor het trainen van nieuwe engineers en voor stage- en afstudeeropdrachten. Vanaf januari gaat de eerste afstudeerstudent al met de installatie aan de slag. Zijn opdracht zal bestaan uit het bedenken en maken van de procesbesturing op ABB System 800xA,  het DCS-systeem van ABB. Ook na deze opdracht gaat de installatie gebruikt worden voor (afstudeer)stages. Het plan is om de installatie verder uit te breiden met bijvoorbeeld meerdere tanks waardoor uitgebreidere product routering of een CIP set gerealiseerd kan worden. Daarnaast kan de installatie ook voorzien worden van een MES systeem voor onder andere receptuur en track & trace.

Ook stagelopen of afstuderen bij Batenburg IAS? Kijk voor actuele opdrachten een kijkje op onze werken bij Batenburg website.

Sitemap