PLC-migratie van SattCon naar ABB Compact 800 bij Ammeraal Beltech

Ammeraal Beltech

Ammeraal Beltech biedt in meer dan 150 landen een breed assortiment proces- en transportbanden. Deze wereldwijd opererende onderneming heeft zeven productielocaties, meer dan 80 servicecentra en 2.065 werknemers, die 25.000 klanten in 25 landen bedienen. Onlangs verzorgde Batenburg IAS, channel partner van ABB, de transitie van productielijnen van SattCon naar Compact 800.

Meer informatie?

“Een aantal van onze productielijnen heeft lange tijd op SATTCon PLC’s gedraaid”, vertelt Douwe Vogel van Ammeraal Beltech Manufacturing B.V. “We merkten dat het steeds lastiger werd om die goed te onderhouden en om mensen te vinden met de benodigde softwarekennis. Voor ons is het ook nog eens bijzonder belangrijk dat de machines zo veel mogelijk inzetbaar blijven. Dus de ‘downtime’ moest tot een absoluut minimum beperkt blijven en de risico’s moeten daarbij minimaal zijn. We gingen daarom op zoek naar een installateur die ons kon ondersteunen bij het vervangen van de PLC’s. We hebben behoorlijk wat gesprekken gevoerd en lang gezocht, maar uiteindelijk kwamen we bij Batenburg IAS uit. Daar hadden we meteen een goede ‘klik’ mee. Ze wisten ons ervan te overtuigen dat ABB deze uitdaging kon oplossen met een beperkt risico, omdat een deel van de applicatiesoftware in grote mate automatisch geconverteerd kon worden naar ABB.”

“In 2010 ben ik door Ammeraal Beltech benaderd”, aldus Ron de Bruijn, directeur en eigenaar van Batenburg IAS. “Zij waren al enige tijd op zoek naar een partij die hen kon adviseren over de toekomst van de besturing van hun productielijnen in Heerhugowaard. Het bedrijf had daar een aantal productielijnen staan die waren uitgerust met SattCon PLC-besturing. Wij hebben goed naar de wensen van Ammeraal Beltech geluisterd en ze overtuigd om de bestaande besturingen om te zetten naar ABB Compact 800.”

Amper productieverlies
Ron de Bruijn vertelt verder: “Een ding was voor de klant heel erg belangrijk: een minimale productieverstoring bij de verbouwing van de besturingen. Het omzetten naar een ABB-installatie was om deze reden een logische keuze. Doordat wij een tool hebben ontwikkeld waarmee we de applicatie SattCon15/31-software kunnen omzetten naar Compact 800, konden we borg staan voor een probleemloze overgang. Het risico voor de klant werd ook beperkt doordat we bij deze upgrade geen I/O-modules hoefden te vervangen. In overleg met Ammeraal Beltech is besloten om de I/O’s in het basisrek van de oude PLC’s om te zetten naar Compact I/O-modules. Uiteindelijk zal dit voor alle installaties gebeuren, maar doordat de huidige I/O-kaarten nog een aanzienlijke tijd ondersteund worden door ABB, heeft dat geen prioriteit gekregen.”

“Rond kerst 2011 werd de installatie van onze mengerij omgebouwd, een jaar later hebben we onze productielijn omgezet”,vertelt Douwe Vogel. “Dat verliep allemaal uitstekend en dat bevestigde ons vertrouwen in deze partners. Het hele proces, inclusief alle communicatie en samenwerking, liep voortvarend en we hebben amper productieverlies geleden. Het plan is om nog meer van onze installaties om te zetten met Batenburg IAS, het totale project is nu voor circa twee derde afgerond.”

Krachtig en schaalbaar systeem
“De Compact 800 PLC/SCADAoplossing die Batenburg IAS heeft geadviseerd aan Ammeraal Beltech is een uiterst krachtig en schaalbaar systeem”, vertelt Robin Koeken, Account Manager voor het marktsegment Food & Beverage binnen ABB Nederland. “Het bestaat uit een eenvoudig te hanteren programmeerpakket – Compact Control Builder – waarmee de krachtige AC 800M PLC kan worden geprogrammeerd. Het pakket bestaat eveneens uit een overzichtelijk en eenvoudig te bedienen HMI (Compact HMI).”

“Onze afdeling houdt zich sinds jaar en dag bezig met vraagstukken rondom productie-automatisering. Naast DCSsystemen en PLC SCADA-systemen biedt ABB ook MES-oplossingen aan voor eindklanten. Hierbij werken we ook nauw samen met channel partners die onze producten en oplossingen leveren bij eindgebruikers. ABB hanteert altijd een duidelijk ‘Lifecycle’-pad voor zijn producten, waardoor de verschillende producten, zowel oud als nieuw, eenvoudig met elkaar te combineren zijn. Mede hierdoor koos Ammeraal Beltech om de bestaande 19″ Rack I/O te behouden, met het idee om die later te vervangen door Compact 800 I/O.”

Enkele andere projecten die Batenburg IAS in de loop der jaren bij Ammeraal Beltech heeft uitgevoerd:

  • Ombouw LM02 machine (Hitachi en Wizcon naar CP800)
  • Ombouw LM03 machine (SattCon31 en Wizcon naar CP800)
  • Ombouw Mengerij (SattCon31 en Wizcon naar CP800)
  • Ombouw PM12 (SattCon31 en Wizcon naar CP800)
Sitemap