Batenburg IAS koppelt processimulator WinMOD succesvol aan ABB System 800xA

Batenburg IAS is altijd op zoek naar manieren om de kwaliteit van projecten en de op te leveren software te verbeteren. Batenburg IAS heeft daarom recent onderzoek gedaan naar verschillende processimulatoren om tijdens de engineeringsfase van een project de gemaakte software al tegen een virtuele fabriek te kunnen testen. Enkele vereisten van dit onderzoek waren voor Batenburg IAS dat de simulator te koppelen moest zijn met ABB System 800xA en dat de simulator echt in moest grijpen op de IO tags van het systeem. Tijdens dit onderzoek kwam Batenburg IAS uit bij WinMOD, een simulatiepakket ontwikkeld door het Duitse Mewes & Partner. Inmiddels is na samenwerking tussen de engineers van WinMOD en Batenburg IAS een processimulator gebouwd die te koppelen is op het ABB 800xA demo systeem van Batenburg IAS.

LogoWinMod

 

Op dit moment vindt bij Batenburg IAS vaak na de engineeringsfase de interne test en vervolgens de afname test (FAT) met de klant plaats. Dit gebeurt veelal door middel van het handmatig forceren van in- en outputsignalen (IO signalen). De engineer simuleert op deze manier de diverse proceswaarden en toont zo aan dat de procesbesturing voldoet aan het gestelde eisen pakket. In principe is dit een werkbare methode, echter is dit voor de software engineers behoorlijk arbeidsintensief. Bij een eventuele hertest moet bovendien handmatig weer het volledige proces worden doorlopen.

Om de ontwikkeling van PLC software te kunnen versnellen en te optimaliseren zijn er de laatste jaren verschillende processimulatoren op de markt verschenen. Met zo’n processimulator is het mogelijk om het volledige fabrieksproces te simuleren. Het is dus mogelijk om virtueel het gedrag van een proces in een fabriek na te bootsen. Op deze manier kan de software dus al volledig getest worden voorafgaand aan de daadwerkelijke inbedrijfname.

De bottleneck bij de meeste processimulatoren is echter om op de juiste plek in de software in te grijpen en om te kunnen koppelen met PLC’s van verschillende fabrikanten. De meeste simulatoren werken daarom met een Profibus emulator, maar daarvoor is het altijd wel nodig om een echte PLC te koppelen aan de testomgeving. Deze PLC’s zijn zeer kostbaar en zijn vooral bij grotere projecten tijdens de engineeringsfase vaak niet meer beschikbaar omdat deze dan al voor IO tests en dergelijke op locatie staan. Bovendien werken de meeste processimulatoren voornamelijk met de bekendere PLC pakketten van Siemens en Allen Bradley.

Koppeling met softcontrollers ABB

Batenburg IAS was echter op zoek naar een processimulator die te koppelen was met ABB System 800xA en die bovendien om kon gaan met de virtuele softcontrollers van ABB. Ook was het een vereiste dat de simulator echt op de IO in kon grijpen zodat er in de besturingssoftware geen aanpassingen gedaan hoefden te worden om te kunnen koppelen met deze simulator. Batenburg IAS heeft daarom het afgelopen half jaar onderzoek gedaan naar verschillende processimulatoren die te koppelen zijn met ABB System 800xA en overweg konden met de virtuele softcontrollers van ABB. Bij dit onderzoek kwam de processimulator van het Duitse WinMOD als één van de favorieten uit de bus.

MEM162004_Foto2_WinMod WinMod processimulatie kaasfabriek

Samen met de engineers van WinMOD heeft Batenburg IAS daarna een koppeling met het 800xA systeem van ABB gerealiseerd en ook verder geoptimaliseerd. Batenburg IAS heeft inmiddels zijn ABB System 800xA demo systeem, die gebaseerd is op een kaasfabriek, volledig met een WinMOD simulatie draaien. De eerste resultaten daarvan zijn positief, omdat voor een procesafloop bij dit demosysteem door de software engineer niet meer zelfstandig IO geforceerd hoeft te worden.

Batenburg IAS ziet de WinMOD simulatie echt als een meerwaarde binnen grote projecten en is van plan om de simulator tijdens de engineeringsfase van toekomstige projecten vaker toe te gaan passen. Met een simulator wordt het voor de software engineers namelijk makkelijker om grotere delen van het proces te testen zonder dat daarvoor continu IO moet worden geforceerd. Door de simulator ook te gebruiken bij de interne test en de FAT wordt bovendien de inbedrijfname van nieuwe software aannemelijk korter. Tot slot kan de simulator ingezet worden als operator training systeem waardoor operator dus al vooraf met de nieuwe besturing en de nieuwe HMI de processen in een fabrieken kunnen trainen. Op deze manier zijn operators al optimaal voorbereid op de nieuwe besturing en wordt de kans op fouten aanzienlijk verkleind.

Batenburg IAS is solution partner van WinMOD. Neem voor meer informatie over de WinMOD koppeling met ABB System 800xA dan ook gerust contact op met Batenburg IAS. 

Sitemap