Stage-periode: januari 2022 tot en met juni 2022

 

 

  • Bedrijf: Batenburg IAS
  • Huidige rol: Applicatie Engineer
  • Studie: Elektrotechniek op Avans Hogeschool in Breda
  • Stage-periode: januari 2022 tot en met juni 2022


Hoe ben je uitgekomen bij Batenburg IAS als stagebedrijf?

Ik wist al snel dat ik graag bij een automatiseringsbedrijf wilde afstuderen. Batenburg IAS had via de digitale omgeving van mijn school een advertentie geplaatst die mij erg aansprak. Via de advertentie werd ik doorverwezen naar de stage- en afstudeerpagina van Batenburg IAS waar ik een opdracht vond die voldeed aan de afstudeereisen en goed bij mij paste.

Bart GielenWaarom heb je juist gekozen voor Batenburg IAS?

Ik heb contact opgenomen met het bedrijf waarna ik al snel op kennismakingsgesprek mocht komen. Tijdens het gesprek werd precies verteld wat mijn afstudeeropdracht zou inhouden en wat er van mij verwacht werd. Na een korte rondleiding door het bedrijf had ik ook al snel door dat er een goede sfeer hangt binnen het bedrijf.

Wat was je opdrachtomschrijving?

Batenburg IAS heeft een testopstelling van Festo aangeschaft met allerlei sensoren en actuatoren. De testopstelling bevat twee tanks en een hoop kleppen en leidingen waar vloeistoffen doorheen kunnen stromen. De wens is om deze opstelling in de toekomst te gebruiken als trainingsfaciliteit voor nieuwe engineers om bekend te raken met de software die Batenburg IAS toepast. De testopstelling was echter geleverd zonder software, dus aan mij was de opdracht om deze opstelling volledig te automatiseren met ABB System 800xA. Daarbij moest gebruik gemaakt worden van de ABB Liquid Routing Library. Dit is een softwarebibliotheek die door Batenburg IAS vaak wordt toegepast in de chemie en de voedingsmiddelenindustrie. Ik mocht mijn afstudeeropdracht volledig zelfstandig van begin tot eind uitvoeren, wat natuurlijk veel leuker is dan een deelopdracht zonder functioneel eindresultaat.

 

Wat heb je uiteindelijk opgeleverd?

Uiteindelijk heb ik een volledig functionele testopstelling opgeleverd die voldoet aan de wensen die aan het begin zijn opgesteld. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar de verschillende onderdelen en mogelijke functionaliteiten van de testopstelling. Na een aantal revisies van de ontwerpdocumenten heb ik een PLC programma geschreven in ABB System 800xA om ervoor te zorgen dat alle componenten op de juiste manier aangestuurd worden. Daarnaast heb ik een SCADA-omgeving gerealiseerd zodat de engineer de opstelling kan bedienen en in een overzicht kan zien wat de toestanden van de verschillende onderdelen zijn. Het is de bedoeling dat de testopstelling tijdens toekomstige stage- of afstudeeropdrachten verder uitgebreid wordt. Daarom heb ik ook een documentatiepakket opgeleverd waarin alle benodigde informatie terug te vinden is.

 

Wat vond je van Batenburg IAS als stagebedrijf?

Batenburg IAS is een wat kleiner bedrijf. Iedereen kent elkaar, waardoor het ook makkelijker wordt om naar iemand toe te stappen voor vragen of om gewoon een praatje te maken. Vooraf was al duidelijk wat mijn afstudeeropdracht zou inhouden en wat er van mij verwacht werd. Tijdens mijn afstudeerperiode voelde ik me niet gewoon ‘de stagiair’ maar was ik echt onderdeel van het bedrijf. Ik werd betrokken bij zaken die liepen binnen het bedrijf en had echt het gevoel dat iedereen gelijk is, ongeacht je functie of leeftijd. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat mijn afstudeerperiode bij Batenburg IAS heel goed is bevallen. Het is zelfs zo goed bevallen dat ik er zelf inmiddels werkzaam ben als applicatie engineer!

 

Wat vond je van je collega’s binnen Batenburg IAS?

Ik kan het erg goed vinden met mijn collega’s bij Batenburg IAS. Tijdens mijn afstudeeropdracht moest ik werken met een softwarepakket dat voor mij totaal onbekend was. Gelukkig zijn alle collega’s erg behulpzaam en kan je er altijd met al je vragen terecht. Indien nodig zijn ze ook bereid om hier extra tijd voor vrij te maken, zelfs wanneer ze bijvoorbeeld een dag thuiswerken. Daarnaast is er altijd ruimte voor een geintje of een goed gesprek. Ik denk dat het belangrijk is dat je met collega’s kan praten, ook als het niet over werk gaat.

 

Zou je Batenburg IAS aanraden bij andere studenten? En zo ja, waarom?

Ik zou Batenburg IAS zeker aanraden! Je krijgt de vrijheid om je opdracht volledig zelfstandig uit te voeren en je eigen inzicht en ideeën toe te passen. Daarnaast zijn de collega’s erg behulpzaam en staan ze altijd open voor vragen. Daarnaast mag je als stagiair of afstudeerder ook deelnemen aan een personeelsuitje, ben je welkom op de bedrijfsborrel op donderdagmiddag en krijg je op vrijdag een broodje van de zaak. Dit gaf mij het gevoel dat je ook als stagiair gewaardeerd wordt. Als je een stage- of afstudeerbedrijf zoekt om een automatiseringsopdracht uit te voeren, zou ik zeker eens een kijkje op de stage- en afstudeerpagina van Batenburg IAS nemen.

 

Heb je zelf nog zaken die je toe zou willen voegen?

Begin op tijd met zoeken naar een stage- of afstudeerbedrijf zodat je een opdracht kan vinden die echt bij jou past. Wees zeker niet bang om contact op te nemen, ook wanneer de opdracht niet precies aan jouw wensen voldoet. Het is het bijna altijd mogelijk om daar in overleg met het bedrijf een mouw aan te passen. Gebruik je stageperiode vooral om ervaring op te doen, zodat je een beeld krijgt van hoe het werk er na je studie uit kan zien.

Sitemap