Bart van der Veeken


Hoe ben je uitgekomen bij Batenburg IAS als stagebedrijf?

Ik heb in 2016 al een snuffelstage gelopen bij IAS, toen had mijn vader aangeraden om eens contact op te nemen met IAS. En in het 2e jaar van mijn HBO opleiding zag ik dat Batenburg IAS een leuke opdracht op Avans Connect had gezet (website voor stageopdrachten), daar heb ik toen op gereageerd.

 

Waarom heb je juist gekozen voor Batenburg IAS?

Ik wilde graag meer zien van de software kant van de industriële automatisering en tijdens mijn snuffelstage in 2016 heb ik het bij IAS erg naar mijn zin gehad.

 

 

Wat was je opdrachtomschrijving?

Batenburg IAS heeft recent een nieuwe testopstelling aangeschaft. Dit is een Festo MPS PA Compact Workstation: https://batenburg.nl/industriele-automatisering/batenburg-ias/nieuws/batenburg-ias-neemt-festo-compact-workstation-in-gebruik/

Dit workstation bevat twee tanks en meerdere sensoren en actuatoren. Denk hierbij aan een regelbare pomp, een pneumatische klep, een flowmeter, temperatuuropnemer etc. Met de opstelling kunnen verschillende regelkringen worden gerealiseerd.

In het voorjaar van 2022 is deze opstelling volledig geautomatiseerd. Om nog meer functionaliteit aan deze opstelling toe te voegen wil Batenburg IAS de opstelling verder uitbreiden met drie brontanks en actieve koeling.

Tijdens het ontwerpen van de uitbreiding van de demofabriek vond ik dat de lay-out van het bestaande deel van de demofabriek er rommelig uitzag, doordat er meerdere leidingen in zaten met dezelfde bron het hetzelfde doel. Daarom heb ik voorgesteld om de opdracht uit te breiden door de lay-out van het bestaande deel van de demofabriek opnieuw te ontwerpen en te maken.


Wat heb je uiteindelijk opgeleverd?

Aan het eind van de stageperiode heb ik een demofabriek opgeleverd. Deze demofabriek kan worden gebruikt om stagairs of nieuwe werknemers kennis te laten maken met de ABB Liquid Routing library.

De demofabriek is een analoog van een fabriek waar vloeistoffen worden verwerkt (denk aan fabrieken in de zuivel of chemie). De demofabriek bestaat uit vijf tanks (drie opslagtanks, een reactortank en een producttank) en de benodigde sensoren en actuatoren om het water in de demofabriek te verpompen van de ene naar de andere tank en het water in de reactortank op te warmen of te koelen. Naast het ontwerpen en realiseren van de hardware voor deze demofabriek heb ik ook software geschreven voor de demofabriek. Met deze software is het mogelijk om de demofabriek handmatig te besturen. De demofabriek is voorbereid zodat in de toekomst de software uitgebreid kan worden met bijvoorbeeld een batchproces of een CIP-functie.

 

Wat vond je van Batenburg IAS als stagebedrijf?

Ik vond Batenburg IAS een heel fijn bedrijf om stage te lopen. Batenburg IAS is een wat kleiner bedrijf, hierdoor leer je snel iedereen kennen in het bedrijf en wordt het ook makkelijker om collega’s aan te spreken en om vragen te stellen. Ook krijg je de kans om je eigen ideeën te offeren en je eigen draai te geven aan de stageopdracht.

 

Wat vond je van je collega’s binnen Batenburg IAS?

Ik kon het goed vinden met mijn collega’s binnen Batenburg IAS. Iedereen is altijd bereid om elkaar te helpen. Er hing een fijne werksfeer en veel collega’s waren ook geïnteresseerd in waar ik mee bezig was, dat geeft wel het gevoel dat je onderdeel bent van een team.

 

Zou je Batenburg IAS aanraden bij andere studenten? En zo ja, waarom?

Ja, in het bijzonder voor studenten die interesse hebben in de automatiseringsindustrie. Batenburg IAS is een fijn bedrijf om stage te lopen met een fijne werksfeer. Iedereen is altijd bereid om elkaar te helpen en je kunt veel van je collega’s leren.

 

Heb je zelf nog zaken die je toe zou willen voegen?

Ik wil graag alle (oud-)collega’s van Batenburg IAS bedanken voor de fijne stageperiode en alle hulp met mijn stageopdracht. Voor de studenten die nog op zoek zijn naar een stage, raad ik aan om een aantal kennismakingsgespreken aan te vragen bij verschillende bedrijven. Tijdens zo’n gesprek krijg je snel in beeld of het bedrijf bij jou past (en andersom).

Sitemap