De overheid wil weten hoeveel broeikasgassen we uitstoten, een moeilijke opgave... lijkt het.

Het meten van je uitstoot

Bedrijven meten allang de hoeveelheid emissies (de zogenaamde Stikstof en CO2) die uitgestoten wordt, maar dit is vaak een ingewikkelde en tijdrovende klus. Eens per maand wordt de status opgemaakt: veel (proces) data wordt verzameld en gevalideerd waarna een grote hoeveelheid aan calculaties volgen. Werk dat veel effort en tijd kost.
Ook al is dit de realiteit voor heel veel bedrijven, het zou toch veel makkelijker moeten kunnen? En ja, dat kan. Namelijk met een Emissie Registratie Systeem. Hiermee meet je de uitstoot volledig automatisch en voldoet ook nog eens aan de standaard EN 17255-1*.

Applicaties die dit kunnen worden bijvoorbeeld brandstofstromen automatisch gecorrigeerd voor druk en temperatuur, waarna er in combinatie met concentratie metingen bepaald wordt hoeveel van de verschillende gassen bij de verbranding ontstaan. Deze berekeningen worden voor elk onderdeel van de fabriek gedaan waarna het allemaal bij elkaar wordt opgeteld. Niet eens per maand, maar eens per uur of zelfs eens per minuut! De operator kan hierdoor meteen ingrijpen voordat er teveel wordt uitgestoten.

Gaat er iets mis met de metingen, dan wordt de gebruiker erop gewezen dat waarden gevalideerd moeten worden. Na validatie worden bovengenoemde calculaties op basis van de gecorrigeerde waarden herberekend zodat de correcte resultaten in de verschillende rapporten (op dag, maand of jaar basis) gepresenteerd worden. Een export voor naar de Nederlandse Emissieautoriteit wordt daarmee een koud kunstje.

Meer weten hoe Emissie Registratie Systemen worden gemaakt die uw werkprocessen 100% ondersteunen? Neem dan contact met ons op!

* EN17255-1 (“Stationary source Emissions — Data acquisition and handling systems”)

 

 

 

Sitemap