Batenburg Beenen, toonaangevend in synergie en industriële automatiseringAlex van Dalen heeft een interview gegeven aan NoordZ over de samenwerkende kracht met Batenburg Techniek, slimme oplossingen waar aan gewerkt wordt en de focusgebieden voor nu en de toekomst: Cyber Security, Data Intelligence en Robots & Vision.

Ook benieuwd? Je leest het gehele artikel hieronder:

Meer synergie, meer betekenis, betere zichtbaarheid. Dat is samengevat waarom de namen Batenburg en Beenen nu ook naar buiten onlosmakelijk verbonden zijn. Manager Director Alex van Dalen licht de focus van de technisch dienstverlener toe.

 

Twaalfhonderd mensen werken er bij technisch dienstverlener Batenburg. Het bedrijf bestaat sinds enige jaren uit drie divisies: Installatietechniek, Industriële Componenten en Industriële Automatisering. Een van de oudste bedrijven binnen die derde divisie, is Batenburg Beenen met vestigingen in Heerenveen en Zwolle. Al in 1986 werd Beenen onderdeel van Batenburg, tot zover geen nieuws. De laatste paar jaar profileert de industriële dienstverlener met negentien bedrijven zich meer als geheel. Het doel is meer zichtbaarheid in de markt en verbetering van de dienstverlening naar klanten. Daar hoort de indeling bij in de genoemde divisies en het koppelen van de naam Batenburg aan de afzonderlijke bedrijven. En daarom staat er sinds enige maanden Batenburg Beenen op de gevel. Het vieren van het honderdjarig bestaan van Beenen werd gevolgd door het zichtbaar maken van de allang bestaande band tussen Batenburg en Beenen.

Samenwerkende kracht

„We hopen de synergie in de markt verder te verstevigen. We deden als onderlinge bedrijven al veel samen, maar nu dragen we dat veel nadrukkelijke uit. Zonder dat onze klanten het feitelijk merken, want iedereen is onder die ene overkoepelende naam te vinden. Wat ik merk is dat we door die koerswijziging elkaar nog meer opzoeken en kennis over projecten of oplossingen eerder en makkelijker delen”, vertelt managing director Alex van Dalen die in 2011 bij Beenen aan de slag ging. „De Batenburg- divisie Industriële Automatisering werkt voor een breed scala opdrachtgevers; Batenburg Beenen ontwerpt, realiseert en onderhoudt complete besturingsinstallaties voor de markten food & beverage, machinebouw, chemie, infra- en watertechnologie. We hebben binnen de divisie zo’n 500 engineers die van allerlei markten thuis zijn. De stap naar meer samenwerking binnen de groep en meer zichtbaarheid naar buiten, is dan een hele logische stap. De kritische massa van Batenburg is nu eenmaal groter dan die van ons afzonderlijke bedrijven. Zeker in een tijd dat de complexiteit van allerlei processen toeneemt, heb je samenwerkende kracht nodig. Kijk bijvoorbeeld naar grote thema’s als energietransitie en verduurzaming van de leefomgeving. Door ook meer focus aan te brengen in de visie van Batenburg kunnen we doelgerichter opereren. De meerwaarde voor onze klanten neemt toe. Batenburg focust zich de komende jaren op energietransitie en digitalisering, omdat de veiligheid van processen een steeds grotere rol speelt. Daar hoort ook bij dat we investeren in het overnemen van gespecialiseerde bedrijven die voor heel Batenburg waarde toevoegen op de gebieden Cyber Security, Data Intelligence en Robots & Vision.”

Werken binnen de vitale infrastructuur

„Batenburg Beenen werkt bijvoorbeeld aan diverse projecten binnen de vitale infrastructuur, zoals het op afstand bedienbaar maken van bruggen voor provincie Fryslân. Of aan projecten in de waterzuivering van onze drinkwatervoorziening. Het zijn allemaal processen waarbij Cyber Security een steeds belangrijkere rol speelt, want je wilt niet dat bruggen of onze drinkwatervoorziening gehackt kunnen worden. Digitale veiligheid is een kennisgebied waar Batenburg sterk in is. Zo is Batenburg Magion al vele jaren specialist in Industrial Cyber Security. Bij het verbeteren van de digitale veiligheid van een kantooromgeving kun je vrij eenvoudig een nieuwe applicatieversie van je software installeren. Bij industriële processen is dat echter veel lastiger te implementeren, omdat je niet zomaar even een proces stil kunt leggen om te kijken of een nieuwe versie goed werkt. Dat patchen moet je doen in een externe stand alone omgeving, en daarna, als alles goed is, kun je verder.”

Binnen Robots & Vision hebben we afgelopen jaren met elkaar mooie stappen gezet. Zo hebben we bijvoorbeeld een onbemande onkruidmachine ontwikkeld. Door de combinatie van Data, Artificial Intelligence en zonne-energie, rijdt de machine onbemand over de akkers en weet precies welk plantje onkruid is of niet. De machine kan 24/7 z’n werk doen en vervangt zes mensen direct, nog los van de besparing op alles daaromheen. Geen huisvestingskosten, geen toiletwagens die in het land geplaatst moeten worden, geen eten en drinken dat gebracht moet worden. Slimme oplossingen verzinnen, daar gaat het om. De arbeidsmarkt blijft krap, het is werk dat niemand graag doet, maar wel moet gebeuren. Het afgelopen jaar is de eerste onbemande machine geleverd, er zijn nu drie in aanbouw en komend jaar worden en nog tien geleverd. De vraag is enorm.”

Inspirerend

Met Data Intelligentie zijn we industrieel op veel meer vlakken bezig, onder andere om aan de hand van algoritmes nauwkeurige voorspelling te doen voor planmatig onderhoud van machines. Net zoals we aan batchoplossingen werken voor bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Daardoor ben je uiteindelijk beter in staat om veel sneller en nauwkeuriger in te grijpen bij bijvoorbeeld terugroepacties. Bewaking van voedselveiligheid, procesbewaking en kostenbeheersing zijn belangrijke uitgangspunten. Kijk naar onze klant Huhtamaki: die hebben de enorme uitdaging om duurzame alternatieve oplossingen te verzinnen voor de enorme hoeveelheid fossiele verpakkingen die er nu nog worden gebruikt. Dat vergt ook allerlei procesmatige uitdagingen; daaraan samen mogen werken is prachtig en inspirerend werk.” De komende jaren ziet Alex van Dalen met veel vertrouwen tegemoet. „Batenburg staat er als groep goed voor en dat geldt ook voor ons. We werken in uitdagende en complexe markten waar we veel kunnen bijdragen. Meer focus voor een heldere toekomst. Een aansprekend bedrijf zijn dat gericht is op innovatie waar jongeren zich thuis voelen. Waar ruimte is voor ieders groei en ontwikkeling om met elkaar fundamenteel bij te dragen aan betere en meer veilige processen voor onze klanten.”

 

Bron: NoordZ

Sitemap