De helpende hand van een robot in de horeca of als koffie assistent

‘Kunnen robots een handje meehelpen in de horeca’ was de vraag van de opdrachtgever voor studententeam van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Tijdens de Bedrijfsprojectweek Engineering en Design werkten de studenten multidisciplinair in twee concurrerende groepen, elk bestaande uit zes studenten.

Voor Innovatiecluster Drachten was het de eerste samenwerking met Hogeschool Windesheim. Batenburg Beenen heeft al meerdere projecten met Windesheim gedaan.

Er werden 2 opdrachten uitgezet, één door Philips Drachten en één Batenburg Beenen. Op beide opdrachten zijn 2 teams gezet.

Projectteam ‘Wijnig mis mee’ liet in een online presentatie de mogelijkheden zien hoe je met een opzetstuk voor de UR5 robot de arm geschikt kunt maken voor het inschenken en overhandigen van wijn- of champagneglazen.

Gekeken werd naar hoe de wijn of champagne ingeschonken kan worden en hoe de hoeveelheid bepaald kan worden. Hoe pakt de robothand de fles of het glas vast en hoe weet de hand de locatie van het glas?

3D presentatie

Drie verschillende structuren werden vervolgens door het team uitgelicht en het eindproduct werd in 3D gepresenteerd.

‘Erg leuk dat er gebruik is gemaakt van de studie en dat jullie je verdiept hebben in de diverse mogelijkheden’ zegt Eric Sloots van opdrachtgever Philips Drachten. Hij gaf complimenten aan de studenten over de uitwerking, mooie schetsen en de creatieve oplossing!

Koffie met gemak, bediening door een ‘koffie assistent’

Bestel je koffie van achter je bureau en laat je bedienen door de robot, dat is het idee achter de ‘the coffee assistant’. Van een slimme onderzetter met één druk op de knop ontvang je keurig je kopje koffie. Slim en efficiënt. Je kunt doorwerken en verliest geen tijd met het heen en weer lopen naar een koffieautomaat of koffiecorner.
Dit is natuurlijk enkel een project om ervaringen op te doen voor de verdere toekomst. We moeten zeker ook onze eigen beweging blijven stimuleren in de dag.

 

AMR

De jury maakte zich nog wel even zorgen over de temperatuur van de koffie. Maar de studenten van Hogeschool Windesheim gaven aan dat de robot een maximum van 4 kopjes rondbrengt en de meest efficiënte route kiest. Je koffie blijft dan warm, ook wanneer je achter in het gebouw zit.

Complimenten van Joost Krebbekx, ICD, ‘het ziet er strak en mooi uit’ zegt hij. Ook de multidisciplinaire opzet is duidelijk te zien.

Met dank aan:

Studenten van Hogeschool Windesheim: Niels Ekkel, Bart Gerritsen, Justin Treep, Dennick Kok, Jordy Verberne, Marc van ’t Hul

Opdrachtgever vanuit Innovatiecluster Drachten: Batenburg Beenen, Thom Verwater

Begeleider Windesheim: Geert Heideman

Sitemap