IO-link in de Industriële Automatisering

Bij een aantal klanten van Batenburg Beenen wordt op grote schaal IO-link toegepast. Tijd om ons bevinden eens op te schrijven.

Wat is IO-link?

IO-link is een gestandaardiseerd, bi-directioneel communicatie protocol ondersteund op sensoren of actuatoren, die zijn verbonden in een netwerk via een master. Dit geeft de gebruiker / integrator meer informatie over hun apparaten en stelt ze in staat om remote access te hebben tot de sensoren of apparaten.

IO-link is niet een zoveelste veldbus-technologie, het is ontworpen om zo eenvoudig en universeel mogelijk te zijn, waarbij slechts standaard M12 kabels vereist zijn. Het is een erkende internationale norm (IEC 61131-9).

Verhogen van de efficiëntie

Door de inzet van sensoren met IO-link kunnen de kosten voor montage en ingebruikname verlaagd worden. Dit wordt gerealiseerd door de vereenvoudigde bekabeling en door het kopiëren en behouden van parameters te automatiseren.

Bij de montage wordt gebruik gemaakt van prefab kabels en zijn bedradingsfouten onmogelijk. Alle parameters worden opgeslagen in de master. In een fractie van seconden worden deze in het apparaat gedownload. Bij een eventuele vervanging van de sensor worden de parameters automatisch overgedragen.

Geen onverwachte stilstand

De tijd waarin installaties onverwacht uitvallen door een defecte sensor, is voorbij. Omdat door het geïntegreerde diagnosemechanisme de status van sensoren tijdig herkend en verholpen kan worden. De in de sensoren aanwezige functies, zoals draaiurenteller, max/min. indicatie en sensorbreuk- en kortsluitingsherkenning, dragen bij aan het tijdig evalueren en anticiperen van de sensorstatus. Met deze data kan met gericht onderhoud plegen: “Predictive Maintenance”. Je kunt ervoor kiezen om deze extra functies via de PLC te communiceren, maar het is ook mogelijk deze rechtstreeks naar een bovenliggend systeem te sturen zonder tussenkomst van de PLC.

Intelligente kleppen op IO-link

Naast sensoren passen we ook kleppen op IO-link toe. Dit maakt slimmere, meer flexibele klepbediening mogelijk dankzij realtime gegevensuitwisseling, verbeterde diagnostiek en vereenvoudigde configureerbaarheid en bediening. De IO-link klepdetectie en control unit ondersteunt intelligente productie in industrieën zoals de zuivel-, voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Hier start Industry 4.0 met de nieuwste technologieën om kwaliteit, efficiëntie, en veiligheid te waarborgen. De tijd voor het inbedrijfstellen van deze intelligente kleppen is door IO-link aanzienlijk verkort. Het afstellen van de terugmeldingen gaat automatisch.

Wilt u hier meer van weten neem dan contact op.

Sitemap