Blue Energy proefinstallatie REDstack Breezanddijk

REDstack ontwikkelt de benodigde RED-technologie (reverse electro-dialysis), die bij het Blue Energy project wordt toegepast, en schaalt deze op zodat het kan worden vermarkt.

Blue Energy is een nieuwe technologie, waarmee het verschil in zoutconcentratie tussen zoet en zout water kan worden benut voor de winning van energie. Positieve en negatieve deeltjes worden met ionselectieve membranen zodanig gescheiden, dat er stroom gaat lopen. Dit proces heet omgekeerde elektro-dialyse. De proefinstallatie  op Breezanddijk is een perfecte locatie voor Blue Energy door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid zoet- en zoutwater.

Het project op de Afsluitdijk is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen het Sneeker bedrijf REDstack, technologisch topinstituut Wetsus in Leeuwarden, en membraanleverancier FujiFilm Tilburg. De combinatie van onderzoek en techniek legt een stevig fundament onder Blue Energy. De manier waarop de techniek op de Breezanddijk in praktijk wordt gebracht is uniek in de wereld. REDstack, FujiFilm, Wetsus, provincie Fryslân – vanuit De Nieuwe Afsluitdijk – en Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) financieren de proefcentrale.

Projectomschrijving

In opdracht van de Redstack heeft Batenburg Beenen als onderaannemer van Landustrie de complete visualisatiesoftware (SCADA) en dataloggingssoftware voor de Blue Energy proefinstallatie te Breezanddijk geleverd.

Leveringsomvang

De volgende oplossingen en diensten zijn door Batenburg Beenen geleverd:

Oplossingen

Veiliger produceren
Efficiënter produceren
Duurzamer produceren

Diensten

Panelenbouw
Software Engineering
E&I Engineering

Kenmerken
  • Software : InTouch for SysPlatform 2012R2 w/ HistClient

 

Sitemap