Drinkwaterontkleuring pompstation Spannenburg

Vitens levert topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel.

Projectomschrijving

Pompstation Spannenburg is het grootste grondwaterpompstation van Nederland. Dit station neemt 65% van de waterleverantie van de provincie Friesland voor haar rekening. Op jaarbasis  wordt hier 25 miljoen m³ water opgepompt en gezuiverd. Het grondwater dat op Spannenburg wordt gebruikt, komt uit de waterwingebieden van Vitens bij Tjerkgaast en Oudega (Gaasterlân-Sleat). De bodem in deze gebieden bestaat voor een deel uit veengrond. In veengrond zitten humuszuren. Dit zijn onschadelijke organische stoffen, die aan het water een gelige tint geven.
Vitens heeft een speciale zuiveringstechniek ontwikkeld om deze gele kleur uit het water te halen. Het gaat om een nieuwe, unieke toepassing van ionenwisseling. Dit gebeurt in grote ketels waarin kleine bolletjes kunsthars zitten. Deze hars haalt verschillende organische stoffen uit het water waaronder de humuszuren die voor de kleur in het grondwater zorgen. Deze methode werkt beter en zuiniger dan andere ontkleuringstechnieken.

Leveringsomvang

Batenburg Beenen levert in dit project de elektrotechnische installatie en besturing. Het project is uitgevoerd in een  bouwcombinatie met Friso Bouwgroep B.V. en fa. Rook pijpleidingbouw.De volgende oplossingen en diensten zijn door Batenburg Beenen geleverd:

 

Oplossingen

Efficiënter produceren

Diensten

WTB Engineering
E&I Engineering
Software Engineering
Panelenbouw
Industriële Installatie

Uitvoeringsperiode
  • Uitvoering: 2010-2011
  • Oplevering : eind 2011

 

Kenmerken
  • PMSX SCADA applicatie
  • Besturingssysteem: Siemens S7-400

 

Sitemap