Diepte meten in afbeeldingen met A.I.

Bij Batenburg Beenen lopen we voorop in technologie. Zo hebben wij steeds meer AI Engineers binnen ons bedrijf die bedrijfsprocessen slimmer, beter en duurzamer maken. De AI software geschreven door onze collega Remco van Akker is hier een mooi voorbeeld van.

Wat houdt de innovatie in?

Remco; ‘’Traditioneel vereist het in kaart brengen van diepte voor 3D-modellering het gebruik van stereocamera's die vanuit meerdere posities opnamen maken, een proces dat zowel tijdrovend als kostbaar is. Hier hebben wij iets nieuws voor ontwikkeld: monoculaire diepteonderzoek. Door een slim algoritme te gebruiken lukt het ons met één camera nauwkeurig de diepte te bepalen voor onze use-case met een betrouwbaarheid boven 95%.”

 

 

Uitdagingen bij het gebruik van AI

Een van de grootste uitdagingen is het verkrijgen van voldoende data. Om deze reden hebben we gewerkt met synthetische data, dit is data dat door een computer gegenereerd wordt.. Het algoritme moet voortdurend worden aangepast, getest en gevalideerd om te zien welke data positief bijdraagt aan de output. “Met één oog is het voor een mens ook moeilijker de diepte in te schatten, dit compenseren we door de toepassing van kunstmatige intelligentie.”

Uiteindelijk biedt het grote meerwaarde in bin-picking applicaties of voor navigatiedoeleinden van mobiele robots in bijvoorbeeld magazijnen. Efficiëntie biedt meer duurzaamheid

Minder camera’s betekent naast lagere investeringskosten ook minder energieverbruik voor de eindklant. De uitlijning van een stereocamera komt erg precies en vergt uitgebreide kalibraties. Bij onze oplossing is het mogelijk eventuele updates niet aan de hardware maar juist aan de software kant te doen. Veel goedkoper!

 

 

Nieuws & Projecten

Sitemap